Značaj kreativnih radionica za decu

Maja Žujko, Dipl.defektolog-logoped

Maja Žujko, Dipl.defektolog-logoped, Foto:privatna arhiva

„Kreativni kutak sa Majom“ je nastao prvenstveno zbog moje ljubavi prema deci i želji da ti mališani svoje dragoceno slobodno vreme, u dobu kada se intenzivno razvijaju, iskoriste na najbolji mogući način, u različitim edukativno-kreativnim radionicama, kao što su:
likovne, muzičke, tematske, logopedske, gostujuće…
Kao logoped po zanimanju, ali i kao majka dvoje dece svakodnevno smišljam nove ideje i zabavne aktivnosti kroz koje deca mogu da uče, ali i da se igraju.

Šta je cilj kreativnih radionica?

Deca kroz kreativnu igru i pažljivo osmišljenu svaku radionicu rade ozbiljne stvari: razvijaju maštu i različite veštine, predčitačke i predpisačke, grafomotoriku i finu motoriku prstiju, koncentraciju, pažnju, percepciju, govor, originalnost, upoznaju sebe i svoje talente i potencijale, grade odnose sa drugom decom, timski duh, solidarnost…

Zbog čega su deci potrebne kreativne radionice ?

Kao logopedu sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom (redovne populacije i decom sa smetnjama u razvoju) često mi se javljaju za savet i pomoć roditelji dece od 3-4 godine, jer su u strahu da je njihovo dete autistično.
Kažu kako im dete ne govori, ne reaguje kada ga zovu, ne gleda nikog u oči, ne igra se sa drugom decom, ima napade besa i agresivnosti…da bi najčešće kroz testiranje i razgovor došli do jako važne informacije, a to je da dete provodi svakodnevno SATE ISPRED EKRANA!
Naučnici konstatuju da kod današnje dece koja žive u eri tehnologije, upravo taj ekran izaziva potpuno zaustavljanje akomodacije očiju, a ukočenost pogleda se prenosi na čitavo telo. Čak i najnemirnija deca sede satima nepomično ispred ekrana. Zbog upotrebe „touch schreen“ ekrana koriste samo jedan prst, dok ostali nemaju funkciju, pa deca imaju lošu grafomotoriku i nezrelu finu motoriku prstiju, česte govorno-jezičke i mišićno-koštane poremećaje, a najčešće su nezrela i nespremna za školu.

 

Kreativne radionice za decu

Foto: Kreativne radionice za decu

Kreativne radionice aktiviraju sva čula kod dece. Pomažu im da izgrade samopouzdanje, empatiju, socijalnu i emocionalnu inteligenciju i motivaciju…
Svaka moja radionica puna je dečjeg smeha, radosne igre, kreativnog rada i druženja, a deca uživaju u svom detinjstvu umazana bojama, posuta šljokicama, ulepljena lepkom.
SVAKO DETE JE MALO REMEK-DELO

Maja Žujko
Dipl.defektolog-logoped

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj