Prvi odlazak kod stomatologa

dr.Miljan Milković

dr Miljan Milković, Foto: privatna arhiva

Kada je pravo vreme da dete prvi put poseti stomatologa?

Ako roditelji ili pedijatar ne primete nikakve promene u ustima deteta, prvi susret između deteta i stomatologa bi trebalo da se desi između druge i treće godine života. Roditelji bi trebalo da pripreme dete za odlazak kod stomatologa pričicama koje stvaraju znatiželju kod deteta. Nikako ne treba stomatologa koristiti u cilju plašenja dece. Prilikom prve posete deca se upoznaju sa ordinacijom i stomatologom. Ja ih uvek, uz neku neobaveznu priču, šalu i vežbu, naučim kako se pravilno održava higijena usta i zuba. Roditelji koji su prisutni takođe uče tehniku da bi mogli da pomognu deci, a i da ih iskontrolišu posle pranja.

Šta je važno i na koji način održavati pravilnu higijenu usta i zuba kod dece?

Usta bebe u stomaku su sterilna, prve bakterije ulaze u usnu duplju pri rođenju, da bi se kasnije nastanile tokom laktacije (dojenja ili uzimanja dohrane). U toj fazi do nicanja prvih zubića, roditelji bi mogli vlažnom vaticom da obrišu alveolarne grebene i vestibulum bebe. Nakon nicanja mlečnih zubića (od 4. do 14. meseca) potrebno je polako upoznavati dete sa pranjem zuba. U početku će biti dosta teško, zbog dečijeg straha na novinu, i tada savetujem pranje zuba bez paste, samo da se četkica pokvasi. Već od druge godine, preporučujem korišćenje paste.

Prvo krenite sa pranjem uveče, posle obroka, a pre odlaska u krevet. Napravite ritual od toga, igru, zabavu. Od druge godine bi bilo poželjno da se uvede i jutarnje pranje zuba. Treće pranje zuba (na koje svi zaborave) trebalo bi da deca sprovedu posle ručka.

Karijes je najveći problem sa ozbiljnim posledicama i komplikacijama. Šta je glavni uzročnik?

Glavni uzročnik karijesa je šećer. Zahvaljujući šećeru, bakterije se nastanjuju u usnoj duplji, zahvaljujući njemu, PH vrednost usne duplje pada i dolazi do razgradnje gleđi i stvaranja karijesa. Kod odraslih je potrebno samo 2 meseca nepranja zuba ili nepravilnog pranja zuba da nastane karijes. Naravno da ne možemo izbaciti šećer iz ishrane, ali ga možemo ograničiti i uobročiti. Ograničiti na količinu, tj. ne preterivati. Uobročavanje znači da se hrana bogata šećerom daje odmah posle obroka, a nikako između ili, još gore, da šećer zameni obrok. Posle uzimanja šećera, savetujem uvek da se deci da voda da bi se što više šećera eliminisalo iz usta.

Za zdravlje zuba kod dece, odgovornost je na roditeljima. Šta biste im savetovali?

Deca su vaša odgovornost, a dobre ili loše navike stiču tako što imitiraju roditelje. Ako vi ne perete ruke, i ne umivate se ili ne perete zube, budite sigurni da neće ni oni ili će to raditi, ali veoma loše. Zato prvo učim roditelje kako se održava higijena usta i zuba. Roditelj koji ne zna da opere zube ne može ni da nauči svoje dete kako se peru zubi, a kamoli da iskontroliše kad dete samostalno to radi.

Jedno je prati zube, a drugo pravilno prati zube. Prvo vodi sigurno u karijes i problem i čuvenu rečenicu roditelja: „Ali doktore, moje dete svaki dan pere zube!“ Nepravilno pranje zuba je najčešći problem sa kojim se srećem. Zubi se peru pokretima kojima se ne uklanja hrana i naslage, a i vremenski period pranja zuba je uvek skraćen.

Ovako bi trebalo da izgleda uputstvo za održavanje higijene usta i zuba:

1. Izbor četkice − mala radna provršina (glava četkice), sa mekim vlaknima bez oštrih ivica, i zaobljenom plastikom koja nije oštra da se dete ne povredi.

2. Izbor paste: u početku može i bez paste a kasnije preporučujemo dečije, koje imaju lep ukus sa veštačkim zaslađivačima. Dete se neće truditi da je ispljune u prvih 30 sekundi.

3. Vreme i termin: vreme pranja ne bi trebalo da bude manje od dva minuta, najbolje u početku meriti da bi se stekla navika. Termin bi trebalo da bude konstantan: uveče − posle večere, a pre samog odlaska u krevet, ujutru − pre izlaska iz kuće, a posle doručka i − posle ručka.

4. Tehnika: treba preći sve površine zuba četkicom i to po nekoliko puta. Naravno da kod male dece nije baš moguće da se pravilno peru zubi odgovarajućom tehnikom, ali improvizacija je potrebna.
Kada moja deca peru zube, svako od njih kreće samo sa pranjem, a onda ja preuzimam na 30-ak sekundi naizmenično jednom pa drugom detetu i tako dva kruga. Istovremeno im objašnjavam kako da to rade. Ponavljanje je majka nauke, a deca brzo uče.

5. Pranje jezika: jezik je neophodno oprati jer bakterije i hrana koje ste uklonili sa zuba u isto vreme se nalaze i na jeziku. Ako ne očistite i jezik, to je kao da niste dobro oprali zube. Jedno bez drugog je nezamislivo.

Roditelji, shvatite da kad usadite deci zdrave i pravilne navike održavanja higijene usta i zuba, stvarate kod njih osećaj odgovornosti. Ta odgovornost i saradnja sa stomatologom dovode do sjajnih rezultata koji se ogledaju u nemanju karijesa i problema sa zdravljem usne duplje, prelepog osmeha, a i dosta štede vaš kućni budžet. Ako niste sigurni u svog stomatologa, zamenite ga, tražite drugo mišljenje. Pitajte i nemojte se stideti, siguran sam da će vam vaš stomatolog rado odgovoriti na sva pitanja koja imate, jer, iskreno, roditelji ih retko postavljaju. Zapamtite treću godinu života (do koje morate posetiti stomatologa), zapamtite šestu godinu života (kada izrastaju prvi stalni zubi, koje morate zaštititi) − tih godina je odlazak kod stomatologa obavezan.

 

dr Miljan Milković
Lekar stomatologije
Stomaloška ordinacija „Milković dental“

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj