Kontracepcija-Kako se zaštiti od neželjene trudnoće

 

Prim. dr sci med. Dejan Ninčić specijalista ginekologije i akušerstva Foto: privatna arhiva

Prim. dr sci med. Dejan Ninčić
specijalista ginekologije i akušerstva
Foto: privatna arhiva

Stupanje u seksualne odnose treba da bude pre svega želja oba partnera. Odluka da se prvi put desi seksualni odnos je uvek individualna i ne bi trebalo da bude donešena podpritiskom okoline i tuđih očekivanja ili zato što je za „to došlo vreme“, već da je dobro promišljena odluka koja zahteva kako fizičku tako i psihičku spremnost. Kao ginekolog, uvek savetujem mlade devojke da prate svoje telo, a to znači da pre 16 godine, kada se dešava završna faza u fizičkom razvoju genitalnih organa, ne stupaju u seksualne odnose. Takođe, razgovaramo o svim aspektima takve odluke pa i onim lošim, a to je pre svega neželjena trudnoća i obolevanje od seksualno prenosivih bolesti.

ŠTA SE PODRAZUMEVA POD KONTRACEPCIJOM i KOJE METODE MOŽEMO PRIMENITI U CILJU SPREČAVANJA NEŽELJENE TRUDNOĆE?

Kontracepcija podrazumeva korišćenje različitih metoda u cilju sprečavanja neželjene trudnoće.
Postoje  mnogobrojne metode. U odnosu na kulturološke razlike, navike i nivo zdravstvene prosvećenosti zavisi kako odabir, tako i primena nekih od kontraceptivnih sredstava.
Prirodne metode sprečavanja začeća kao što su računanje plodnih dana, prekidanje polnog odnosa ili merenje temperature su najnesigurniji načini kontrole začeća. U današnje vreme one se ne preporučuju od strane medicinskih radnika kao metode izbora.
Primena mehaničkih kontraceptivnih sredstava-na prvom mestu je upotreba kondoma, a potom i dijafragme, cervikalne kapice ili sunđera imaju svoje značajno mesto i najčešće se preporučuju u kombinaciji sa drugim, pre svega hemijskim ili hormonskim metodama kontracepcije. Ovde ističemo značaj upotrebe kondoma koji osim što služi za sprečavanje neželjene trudnoće ima i ulogu u sprečavanju prenošenja seksualno transmisivnih bolesti (HIV, sifilis, gonoreja, infekcije izazvane Hlamidijiom, Mikoplazmom, Ureaplazmom i drugim bakterijama i virusima).
Hemijska sredstva kontracepcije deluju lokalno, uglavnom sa ciljem onesposobljavanja spermatozoida (spermicidna sredstva) smanjujući njihovu pokretljivost ili ih direktno uništavaju. Koriste se u vidu vaginalnih gelova, kapsula, tableta ili vaginalnih filmova. Najefikasniji su u kombinaciji sa drugim kontraceptivnim metodama (npr. istovremena upotreba kondoma i nekog spermicidnog hemijskog kontraceptiva).
Hormonska kontracepcija je daleko najpopularnija metoda sprečavanja neželjene trudnoće i najviše se upotrebljavaju oralni kontraceptivi (kontraceptivne pilule). U svom sastavu sadrže kombinaciju hormonskih derivata (supstance slične estrogenu i progesteronu) koji sprečavaju ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) i na taj način onemogućavaju začeće. Upotreba oralnih kontraceptiva zahteva disciplinovanu korisnicu koja će svaki dan približno u isto vreme (obično ujutru) uzeti tabletu i na taj način omogućiti efikasno delovanje oralnog kontraceptiva. Preskakanje doze se ne preporučuje u periodu dužem od 12 sati jer se efikasnost pilula značajno smanjuje, a sigurnost metode dovodi u pitanje. U tim slučajevima obično preporučujemo korisnicama da nastave upotrebu propisane terapije, ali da se i na još neki način (upotreba kondoma) zaštite od trudnoće do sledećeg ciklusa ( nove kutije pilula). Metoda oralne kontracepcije se preporučuje ženama nepušačima do 40 godine života, a pušačima do 35 godine života.

KOJI JE NABOLJI OBLIK KONTRACEPCIJE U ZRELOM REPRODUKTIVNOM DOBU?

Intrauterini kontraceptivni uložak (popularno nazvan spirala) se preporučuje ženama koje ne nameravaju više da rađaju. Mogu biti hormonske i nehormonske. Koju vrstu spirale će ginekolog preporučiti, zavisi od trenutnog ginekološkog zdravlja kao i od uzrasta pacijentkinje. Kod neurednih krvarenja, kod žena koje su navršile četrdeset godina života i ulaze u perimenopauzalni period kada se očekuju poremećaji menstruacionog ciklusa, metoda izbora su hormonske spirale (najčešće sa derivatima progesterona). Postavljanje spirale se sprovodi u ginekološkim ambulantama, u toku menstruacije, a prosečno vreme koje se preporučuje za korišćenje postavljene spirale je 5-7 godina, zavisno od uputstva proizvođača. Nakon tog perioda, spiralu je potrebno izvaditi odnosno zameniti  novom.

DA LI POSTOJE JOŠ NEKE METODE KONTRACEPCIJE?

Danas postoje i savremene metode kontracepcije u vidu potkožnih implanta koji postepeno otpuštaju aktivnu hormonsku supstancu kao i hormonski prstenovi koji se obično plasiraju u vaginu.
Trajne metode kontracepcije su metode sterilizacije i to kod žena podvezivanjem jajovoda, a kod muškaraca podvezivanjem semenih kanala. Obe metode su hirurške i sprovode se u bolničkim ustanovama.

KOLIKO SU METODE KONTRACEPCIJE SIGURNE U CILJU SPREČAVANJA NEŽELJENE TRUDNOĆE?

Na kraju treba napomenuti da ni jedna od navedenih metoda kontracepcije nije u potpunosti sigurna, ali njihova međusobna kombinacija je gotovo u 100% slučajeva delotvorna.

Ono što je neosporno, najgori način kontrole začeća je abortus (instrumentalni prekid neželjene trudnoće) jer može biti praćen mnogobrojnim komplikacijama koje u konačnom mogu dovesti i do neplodnosti.

 

Prim. dr sci med. Dejan Ninčić

specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Eurolab Novi Sad

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj