Polenska alergija

Prim. dr Olika Drobnjak Tomašek, spec.interne medicine subspec.alergologije

Prim. dr Olika Drobnjak Tomašek, spec.interne medicine subspec.alergologije
Foto: privatna arhiva

Šta podrazumevamo pod polenskim alergijama i sa kojim alergenima se najčešće susrećemo ?

Polenske alergije nastaju u momentu kada imuni sistem organizma preterano burno reaguje na kontakt sa nekom vrstom polena. Ćelije imunog sistema reaguju neadekvatno, jer dobiju pogrešnu informaciju da polen predstavlja “ neprijatelja“. Ova greška u prepoznavanju, obično je genetski uslovljena.
Najčesce se srećemo sa polenima trave (od aprila do juna), korova (juni- početak oktobra) i drveća ( februar-maj). Poleni pripadaju alergenima spoljne sredine , za razliku od grinja, koje pripadaju alergenima unutrašnje sredine.

Koji simptomi ukazuju na polensku alergiju?

Najčešći simptomi koji ukazuju na polensku alergiju su svrab, kijavica, crvenilo očiju, otok očnih kapaka, urtikarija, često i otoci na koži (angioedemi), napadi gušenja nakon boravka u zelenilu…

Ako osetimo neki od simptoma, kome da se obratimo za pomoć?

Ukoliko se oseti neki od navedenih simptoma, najbolje je da se javimo svom izabranom lekaru koji će nas dalje uputiti alergologu, jer je neophodna pravovremena dijagnoza postavljena od strane alergologa/ imunologa. Ako se simptomi javljaju prvi put , burni su, praćeni otocima i gušenjem, treba potražiti pomoć hitne službe u dežurnoj ustanovi.

Da li su polenske alergije opasne po naše zdravlje?

Neblagovremeno dijagnostikovane i nelečene polenske alergije mogu predstavljati veliku opasnost po zdravlje , a u retkim slučajevima i opasnost po život.
Uporan nadražajni kašalj praćen sviranjem u grudima ukazuje na alergijsku bronhijalnu astmu.

Koji su načini prve pomoći i lečenja kod alergijskih reakcija?

U zavisnosti od težine reakcije, preduzima se odgovarajuca terapija. Neophodno je ukloniti alergen sa kože ili sluznica, primeniti lekove iz grupe H1 antihistaminika (u težim slučajevima prva terapijska procedura je davanje ampule Adrenalina potkožno), kortikosteroidi, a u slučajevima gušenja potrebno je primeniti bronhodilatatore i kiseoničnu terapiju, u tom slučaju je neophodan smeštaj pacijenta u bolnicu.

Vaš savet za čitaoce

Najznačajnije je da se nakon prvih simptoma, obratite stručnjacima, alergologu/imonologu, kako bi se što pre uspostavila dijagnoza. Nakon toga, lečenje treba da bude isključivo uz savet i kontrolu napred navedenih subspecijalista i striktno sprovođenje savetovanih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Prim. dr Olika Drobnjak Tomašek,
spec.interne medicine subspec.alergologije

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj