IGRA I RAZVOJ DEČJE LIČNOSTI

 

Katarina Stojanovič
dipl.pedagog
Foto: privatna arhiva

 ZAŠTO JE IGRA BITNA ZA DETE I NJEGOV RAZVOJ?
Dečju igru treba shvatiti kao značajan faktor razvoja svestrane dečije ličnosti. Poseban značaj igra zauzima u ranom detinjstvu kada dete upoznaje sebe , svet oko sebe i sve ono što ga okružuje. Kroz igru se otkrivaju međuljudski odnosi, pravila i korealacije koje postoje unutar tih odnosa. Odrasli, stimulisanjem i vođenjem dečije igre, mogu mnogo da obogate i unaprede dečji razvoj.

KOJE VEŠTINE DETE STIČE KROZ IGRU?
Kroz igru se stimuliše razvoj čula, dodira, vida, sluha. Najbolji način za razvijanje tih osećaja je omogućavanje detetu da dodirne vunu, pamuk, metal, staklo, plastiku, kamen, drvo…
Na pitanje: Šta možemo da napravimo zajedno od tih različitih materijala, dobija mogućnost uviđanja njihove sličnosti i razlike.

VRSTE MOTORIKE KOJE DETE KROZ IGRU RAZVIJA
Razvoj krupne motorike podstiče se kroz razne igre u prirodi, bilo da je to igranje loptom, penjanje po drveću, preskakanje prepreka, igra badminton, skakanje, preskakanje vijače…
Razvoj sitne motorike, grafo-motorike potstiče se kroz igre nizanje perlica na konac, igre sa plastelinom („hajde da napravimo što dužu glistu od plastelina“), slaganje kocki (kada dete mlađeg uzrasta pravi kulu slaganjem kocki, a starijeg uzrasta pravi čitav grad), savijanje papira, origami tehnike, zatim korišćenje makaza (već od treće godine uz obavezan nadzor odraslih).
Dete uočava sličnosti i razlike između predmeta (veće-manje, duže-kraće, deblje-tanje), kao i prostornu orjentaciju (desno-levo, gore-dole, iznad-ispod).

ZNAČAJ IGRE U GRUPI DECE
U igri sa grupom dece odvija se socializacija kroz koju se stiču moralne vrednosti. Dete se uči kontroli i samokontroli, principijelnosti, stpljenju, istrajnosti, samokritičnosti, istinoljubivosti, jer većina igara ima svoja pravila i norme ponašanja. Na taj način se najbolje podstiče razvoj kreativnosti i mašte. Igra pruža velike mogućnosti emocionalnog bogaćenja deteta, razvoja govora, igranja uloga, gluma( gde se jasno vidi šta dete želi, a šta ne, šta ga muči, čemu teži, šta ga raduje…).
Sve to je veoma značajno za građenje sopstvenog stava prema životu i ljudima.

SAVET RODITELJIMA
Dragi roditelji, dozvolite deci da se igraju, ne branite im da se isprljaju, da istražuju, jer jedino na taj način se stvaraju naučnici, pronalazači, pisci… Svakodnevno odvojte malo vremena za igru sa svojom decom i uživajte u njihovom detinjstvu i odrastanju.

Katarina Stojanović
Dipl.pedagog

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj