STOMAČNI GRIP

Prim. mr sc. med. dr Slavica Maris
spec. epidemiologije
Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
Foto: privatna arhiva

Na temu “stomačnog gripa”, simptoma koji ukazuju na njega, načinima lečenja i preporukama za sprečavanje infekcija, razgovaramo sa prim.dr Slavicom Maris, specijalistom epidemiologije iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kažite nam, šta je „stomačni grip“?

„Stomačni grip“ ili virusni gastroenteritisi predstavljaju upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu enterovirusima. Virusi su uzročnici oko jedne trećine svih zaraznih proliva u svetu. Tokom infekcije dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Кod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u bolničkim uslovima.

Кoji virusi dovode do „stomačnog gripa“?

„Stomačni grip“ može uzrokovati mnogo različitih virusa, a najčešći među njima su  rotavirusi, norovirusi, astrovirusi i adenovirusi. U najvećem procentu infekcije kod dece su izazvane rotavirusom, koji je najčešći uzročnik proliva širom sveta. Na drugom mestu po učestalosti nalaze se norovirusne infekcije.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi se javljaju od 12-48 sati nakon izlaganja norovirusima, 1-3 dana nakon izlaganja rotavirusima, a 3-10 dana nakon izlaganja adenovirusima. Bolest se obično manifestuje blago povišenom temperaturom, mučninom, povraćanjem, vodenastim prolivom (vrlo retko sa primesama sluzi ili krvi), bolom u stomaku. Infekcija može proći asimptomatski, odnosno bez klinički ispoljenih simptoma bolesti,kao lakše oboljenje ili kao teško oboljenje koje zahteva hospitalizaciju. Učestalo povraćanje i prolivi mogu dovesti do dehidratacije. Dehidratacija se prepoznaje po pojavi suvih i ispucalih usta, stalne žeđi, suve kože, smanjene količine urina, glavobolje, umora, vrtoglavice pri ustajanju.

Кoliko traju simptomi i koje kategorije stanovništva su posebno izložene riziku da obole od „stomačnog gripa“?

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, a obično traju 1-3 dana, mada se trajanje simptoma kod adenovirusnih infekcija može produžiti i na dve nedelje. Osobe koje su preležale infekciju mogu biti zarazne i do 7 dana nakon rotavirusne infekcije, a nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon norovirusne infekcije.

Osobe u posebnom riziku da obole od „stomačnog gripa“ su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, oni koji provode dosta vremena u kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.

Кako se leči „stomačni grip“?

Specifični lekovi za „stomačni grip“ ne postoje, lečenje podrazumeva primenu simptomatske terapije koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja. Lečenje se bazira na dijeti i nadoknadi tečnosti, soli i minerala. U prvim danima bolesti, ali i nekoliko dana nakon prestanka simptoma savetuje se dijetalna ishrana u vidu barenog pirinča, barene šargarepe, kuvanog krompira, pečenog tosta, dvopeka i grisina. Preporuka za nadoknadu tečnosti je konzumiranje supa iz kesica i blagih čajeva (kamilica, đumbir, crni, ruski). Od voća se mogu konzumirati banane i pečene jabuke. Savetuje se uzimanje  probiotika, radi regulisanja crevne flore.

Кoje namirnice treba izbegavati u toku bolesti?

Treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, sveže voće,  kao i alkohol, mleko i mlečne proizvode.

SAVET ČITAOCIMA:  Кako i na koji način se može sprečiti infekcija stomačnim virusima? 

Pre svega treba ojačati imunitet,unositi dovoljno vitamina i minerala, obezbediti adekvatan odmor organizma, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo). Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno, jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju.

 

Prim. mr sc. med. dr Slavica Maris

spec. epidemiologije

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

 

 

 

 

 

Partneri

Društvene mreže

Pitajte nas

Novi broj